Advies

Advies en corrigerende operaties

Advies over resultaat eerdere besnijdenis 

Besnijdenis Centrum Nederland is door haar grote ervaring een expertisecentrum geworden voor patiënten bij wie problemen zijn ontstaan na een eerder uitgevoerde besnijdenis elders. Voor onderzoek en advies kan een afspraak worden gemaakt bij een van onze artsen.

Nadat de arts vragen heeft gesteld over de eerder uitgevoerde besnijdenis en de genezingsfase, zal de patiënt lichamelijk worden onderzocht. Daarna zal één van de volgende adviezen worden gegeven:

 1. Afwachtend beleid, dus (voorlopig) niets doen.
 2. Terugverwijzing naar de arts die de besnijdenis heeft verricht.
 3. Operatieve correctie door een arts van Besnijdenis Centrum Nederland.
 4. Verwijzing naar een specialist in een ziekenhuis (kinderuroloog) voor een operatieve correctie op de operatiekamer.

Opmerkingen

 1. Korte tijd na een besnijdenis is het resultaat soms niet mooi. Er kan sprake zijn van zwelling door wondvocht of van een blauwe of rode verkleuring van de huid. Ook kan de wond open gaan, door loslaten van een hechting. Na genezing zal het eindresultaat meestal goed zal zijn.
 2. Als de besnijdenis enkele maanden geleden is kan worden gesproken van een eindresultaat. Als dat echt niet fraai is ( huid te lang gelaten of scheef, binnenblad te lang gelaten of scheef, rafelig litteken) dan is het waarschijnlijk dat ook op lange termijn de penis er niet fraai uit zal zien.
 3. Bij zuigelingen en jonge jongens kan een minder fraai resultaat op termijn vaak toch nog vanzelf goed komen. Door groei van de penis, waarbij de huid iets minder meegroeit, zal een minder fraai resultaat van een besnijdenis op lange termijn er steeds beter uit gaan zien. Dit is vaak ook het geval bij een lelijk resultaat van een traditionele besnijdenis waarbij de besnijdeniswond niet wordt gehecht.

Correctie niet goed uitgevoerde besnijdenis

In bepaalde gevallen zijn er redenen om een correctie uit te voeren van een eerder uitgevoerde besnijdenis, namelijk:

 • Als na de besnijdenis teveel voorhuid en / of binnenblad is achtergebleven, waardoor de eikel nog grotendeels of geheel bedekt is
 • Als voorhuid en / of binnenblad niet symmetrisch is verwijderd, waardoor er aan één kant van de penis teveel weefsel is achtergebleven. Het ziet er dan scheef / niet fraai uit.

Opmerkingen:

 1. Correcties van veel te kort uitgevoerde besnijdenissen, waarbij een huidplastiek moet worden gedaan, verrichten wij niet. Dit moet worden gedaan door een uroloog of plastisch chirurg.
 2. Operaties om hypospadie (aangeboren afwijking van de plasbuis) te corrigeren verrichten wij ook niet; dit moet worden gedaan door een (kinder) uroloog.

Kosten

De kosten voor een correctie van een elders uitgevoerde besnijdenis van een jongen tot 16 jaar bedragen  325,- euro en voor een volwassen man  495,- euro.

Aanmelden 

Een afspraak voor een onderzoek en advies na een eerder uitgevoerde besnijdenis kan alleen telefonisch worden gemaakt via onze informatie- en afspraaklijn op nummer 020-6909712 voor Amsterdam en Almere en op nummer 085-4871506 voor de overige vestigingen.

Correcties worden pas verricht als een patiënt door één van onze artsen is onderzocht en deze arts van mening is dat een correctie mogelijk en noodzakelijk is.